Keks z polewą czekoladową – przygotowanie
Na temat tego ciasta powstało wiele wariacji, a przepis można samodzielnie modyfikować, uzupełniając go o ulubione dodatki. Do przygotowania klasycznego keksa niezbędne są dobrej jakości bakalie, które możesz zastąpić kandyzowanymi owocami lub kawałkami pokruszonych herbatników. W wersji wzbogaconej wykorzystuje się też mus czekoladowy, którym można przełożyć ciasto, aby było bardziej wyraziste w smaku. My proponujemy jednak klasyczny przepis, do którego będziesz potrzebować podstawowych składników:
- 120 g mąki,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 120 g masła,
- 4 g proszku do pieczenia,
- 3 jaja,
- 150 g cukru do pieczenia,
- 100 g czekolady lekko gorzkiej E.Wedel,
- 200 g ulubionej mieszanki bakaliowej.
Przygotowanie keksa rozpocznij od przesiania do jednej miski mąki, proszku do pieczenia i kakao. W małym rondelku rozpuść czekoladę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zmiksuj masło, jajka, cukier oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladową masę. Dodaj do niej suche składniki oraz bakalie i delikatnie wszystko wymieszaj.
Przygotowaną masę przełóż do średniej keksówki i piecz przez ok. 30 min. w piekarniku nastawionym na 160 stopni.
Masa czekoladowa – przepis
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj masę do oblania keksa. Przepis na polewę czekoladową jest niezwykle prosty i ogranicza się do rozpuszczenia tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel w kąpieli wodnej. Po wyjęciu ciasta z piekarnika poczekaj aż lekko wystygnie, a następnie oblej je polewą na całej długości. Do dekoracji możesz użyć bakalii, kandyzowanej skórki pomarańczy lub wiśni w syropie. Alternatywnym rozwiązaniem jest wykorzystanie białej czekolady E.Wedel, wówczas po podaniu ciasto będzie się ciekawiej prezentować.