News Uroda Zdrowie

Olej parafinowy – jakie ma właściwości?

Paraffinum

Każdy z nas na co dzień używa różnych kosmetyków. Jeżeli chodzi o kosmetyki do pielęgnacji skóry, to jednym ze składników, który znajdziemy niemalże w każdym kosmetyku jest paraffinum liquidum – olej parafinowy. Oprócz kosmetyków ciekła parafina jest również częstym składnikiem leków. Parafina ciekła zmniejsza kruchość kosmetyków, znajdziemy ją między innymi w różnego rodzaju olejkach do kąpieli, sztyftach jak i szminkach.

Czym jest olej parafinowy?

Paraffinum czyli olej parafinowany nie jest w przeciwieństwie do olejów roślinnych mieszaniną kwasów tłuszczowych. Olej mineralny jest mieszaniną wyższych węglowodorów. Nazwa wprowadza nas trochę w błąd. Zanim paraffinum będzie można użyć w kosmetykach, to zgodnie z dyrektywą Komisji Europejskiej musi być ona oczyszczone. Parafina rozpuszcza się np. w benzynie, w wodzie jej nie rozpuścimy.

Działanie oleju mineralnego w kosmetykach

Często można spotkać zarzut, że parafina nie pozwala oddychać skórze powodując zatykanie porów. Jednak nie jest to prawda, ciekła parafina różni się w działaniu od czystej parafiny. Płynna parafina w procesie tworzenie kosmetyków, nie jest samodzielnym składnikiem, a jedynie dodatkiem. Często jest to baza wyjściowa dla kosmetyków.

Działanie parafiny w kosmetykach jest dość dobrze znane i opisane. Parafina ciekła tworzy cienką warstwę na powierzchni skóry, która izoluj i zapobiega utracie wody ze skóry. Drugim znanym działaniem parafiny jest zabezpieczenie skóry przed podrażnieniami. Zabezpiecza i łagodzi kontakty z alergenami. W wielu wypadkach pomaga w walce ze świądem skóry. Specyfika tego składnika powoduje, że jest ona często wykorzystywanym składnikiem w kremach, które stosowane są w leczeniu atopowego zapalenia skóry i egzemą. Wszelkie badanie pokazują, że działanie uczulające samej parafiny występuje niezmiennie rzadko. Dlatego uznawana jest z produkt, który jest przyjazny alergikom.

Czy parafina ciekła jest bezpieczna?

Parafina ciekła jest dobrze poznanym i bezpiecznym składnikiem kosmetyków. Na dowód tego warto zauważyć, że jest również stosowana w lekarstwach. Ogranicza wchłanianie wody, chroni błonę śluzową jelit. Właściwości olejów mineralnych dobrze poznane prze naukę. Wiadomo że parafina jest nietoksyczna zarówno w przypadku działania miejscowego jak i ogólnoustrojowego. Skład parafiny powoduje, że jest ona neutralna dla naszej skóry. Dlatego często znajduje się w lekarstwach dermatologicznych.

Czytaj  Jak wybrać dobrą szkołę języka niemieckiego?

Jak widać parafina ma bardzo szerokie zastosowanie i jest niezwykle przydatnym olejem mineralnym dla naszych potrzeb. Warto korzystać z jej dobrodziejstwa.

 

Polecane wpisy
Rozwój branży fotografii weselnej – XXI wiek przyniósł nowe trendy

Historia weselnej fotografii jest równie długa i bogata jak historia samej fotografii – rzadko kiedy spotyka się pary, które nie Czytaj dalej

Fundusze, czy akcje – jak zarabiać

Wielu początkującym inwestorom zaczynającym swoją przygodę z Giełdą Papierów Wartościowych w okresie hossy, często wydaje się, że to maszynka do Czytaj dalej

Odnowa biologiczna dla dwojga – romantyczny sposób na relaks dla zakochanych

Nie da się ukryć, że obecnie stres i napięcie emocjonalne towarzyszą nam praktycznie na każdym kroku. Obowiązki w pracy i Czytaj dalej

Jak stworzyć samorozpakowujące się archiwum w programie Winrar

Czasami zdarza się, że ludzie nie posiadają danego oprogramowania aby rozpakować jakiś plik. Często zdarza się to wtedy kiedy posiadamy Czytaj dalej

7 innowacyjnych zastosowań Rozszerzonej Rzeczywistości

Rozszerzona Rzeczywistość coraz częściej wnika do codziennego życia i korzysta z niej wielu użytkowników. Warto jednak wiedzieć, czym dokładnie jest Czytaj dalej

Jakie są najważniejsze rzeczy do sprawdzenia przed zakupem nieruchomości?

Decyzja o zakupie nieruchomości jest jedną z najważniejszych i największych w życiu. To inwestycja na lata, dlatego ważne jest, aby Czytaj dalej

Udostępnij wpis: