Zarówno dla smaku potraw jak i właściwości wspomagających zdrowie i optymalne funkcjonowanie organizmu – zioła i przyprawy powinny być obecne w naszym życiu codziennie i wykorzystywane zarówno do potraw gotowanych jak i świeżych.
Poniżej lista wybranych ziół i przypraw o udowodnionym działaniu – bardzo cennych ze względu na swoje działania prozdrowotne, a nawet lecznicze.
BAZYLIA – właściwości bazylii
CYNAMON – właściwości cynamonu
Przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii. Łagodzi objawy menopauzy. Wykazuje działanie uspokajające przez co wspomaga radzenie sobie w sytuacjach stresu i lęku. Poprawia ukrwienie mózgu korzystnie wpływając na zdolności umysłowe (wspomaga pamięć i koncentrację). Wspomaga układ krążenia i dobre dotlenienie komórek oraz narządów wewnętrznych. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Przeciwdziała rozwojowi grzybów. Wspomaga nerki i wydalanie szkodliwych produktów metabolizmu. Łagodzi bóle menstruacyjne i mięśniowe. Jest też korzystny w stanach przeziębienia. Przyspiesza przemianę materii (odchudzanie).
CZOSNEK – właściwości czosnku
Korzystny dla układu krążenia i pracy serca – chroni przed zawałem. Obniża cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Przeciwdziała zakrzepom i miażdżycy. Wspomaga system immunologiczny i skutecznie zwalcza bakterie i wirusy przez wskazany jest w stanach przeziębienia i grypy. Niweluje dolegliwości trawienne. Wspomaga oczyszczanie, a zwłaszcza usuwanie metali ciężkich z organizmu. Przeciwdziała nowotworom. Reguluje też poziom cukru we krwi.
IMBIR – właściwości imbiru
Przeciwdziała mdłościom i świetnie siĘ sprawdza przy chorobie lokomocyjnej. Wspomaga procesy trawienne, wydzielanie soków żołądkowych, perystaltykę jelit i eliminację toksyn z organizmu. Obniża poziom cholesterolu. Korzystny dla wydolności umysłowej (wspomaga pamięć i koncentrację), dzięki oddziaływaniu na lepsze ukrwienie mózgu. Łagodzi bóle, w tym migreny. Działa antywirusowo i pomaga podczas infekcji, grypy lub stanów przeziębienia. Poza tym przeciwdziała stanom zapalnym. Reguluje też ciśnienie krwi. Jest korzystny dla układu nerwowego.
KOPER WŁOSKI – właściwości kopru włoskiego
Wspomaga trawienie, przeciwdziała niestrawności, wzdęciom, gazom itp. Ma działanie rozkurczowe, reguluje miesiączkę, skuteczny w bólach brzucha, przeciwdziała PMS i łagodzi jego objawy. Działa antybakteryjnie. Wspomaga zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych i działa wykrztuśnie. Odbudowuje układ pokarmowy. Wspomaga układ moczowy i usuwanie nadmiaru wody z organizmu (opuchlizny, cellulit wodny). Oczyszcza organizm z toksyn. Wspomaga metabolizm i zmniejsza apetyt (odchudzanie). Ma działanie przeciwzapalne i chroni przed rakiem. Jest też korzystny dla układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Poprawia zdolności umysłowe (pamięć, koncentrację) oraz dobrze wpływa na nastrój.
KURKUMA – właściwości kurkumy
Pobudza działanie soków żołądkowych i wzmacnia układ trawienny. Ma działanie przeciwzapalne. Chroni przed rozwojem chorobotwórczych bakterii i wirusów. Przeciwdziała rozwojowi grzybów. Wspomaga wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Obniża też poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Wspomaga układ odpornościowy. Chroni przed rakiem, cukrzycą oraz Alzheimerem. Łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów. Ma pozytywne działanie na układ nerwowy i krwionośny.
MIĘTA – właściwości mięty
Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i przeciwdziała niestrawności. Wspomaga pracę wątroby. Przeciwdziała nudnościom i wymiotom. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe i działa przeciwbakteryjnie, a także antywirusowo przez co łagodzi infekcje i przeziębienie. Łagodzi ból głowy. Wzmacnia organizm. Ma działanie rozkurczowe. Poza tym relaksuje, jest korzystna w stanach napięcia psychicznego i dobrze wpływa na sen.
OREGANO – właściwości oregano
Obniża ciśnienie krwi. Działa przeciwbakteryjnie i unicestwia bakterie chorobotwórcze odporne na antybiotyki. Korzystne dla układu pokarmowego – wspomaga działanie żołądka, wątroby i pracę jelit oraz przeciwdziała wzdęciom. Dobrze wpływa na układ oddechowy. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo łagodzi objawy przeziębienia, stanów zapalnych migdałków i oskrzeli oraz gorączkę. Przeciwdziała rozwojowi grzybów oraz ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Chroni przed rakiem. Zwalcza też pasożyty. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i dobry sen.
PIEPRZ CAYENNE – właściwości pieprzu cayenne
Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga procesy trawienne (zwłaszcza białka). Jest korzystny dla serca i układu krążenia. Łagodzi ból oraz dobrze wpływa na nastrój. Pobudza przemianę materii i przeciwdziała rozwojowi niekorzystnych bakterii w jelitach. Przeciwdziała gazom, nudnościom i niestrawności. Ułatwia pozbycie się nadmiaru śluzu z organizmu przez co jest też cenny przy przeziębieniu, kaszlu i w stanach zapalnych oskrzeli.
ROZMARYN – właściwości rozmarynu
Wspomaga serce i układ krążenia. Przeciwdziała bakteriom i zakażeniom. Wspomaga układ oddechowy i jest korzystny w przypadku astmy i alergii. Dobroczynnie działa na układ nerwowy i pobudza. Łagodzi wyczerpanie i problemy ze snem. Podnosi ciśnienie krwi. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie (zwłaszcza tłuszczów, bo wspomaga działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego). Poprawia przemianę materii. Działa przeciwbólowo (także w przypadku migren).
SZAŁWIA – właściwości szałwii
Ma działanie antyseptyczne przez co wspomaga walkę z infekcjami, bólem gardła, przeziębieniem. Wzmacnia nasz system immunologiczny oraz działa antywirusowo i antybakteryjnie. Łagodzi objawy menopauzy. Poza tym pobudza przemianę materii i wspomaga procesy trawienne (zwłaszcza trawienie tłuszczów). Działa oczyszczająco na jelita i żołądek. Szałwia niweluje też nadmierną potliwość. Ma działanie przeciwskurczowe. Wpływa korzystnie na astmę i łagodzi bóle głowy. Dobra dla układu nerwowego – ma działanie uspokajające, łagodzi stany nerwowości, lęku i apatii, wspomaga dobry sen. Poprawia też zdolności umysłowe.
TYMIANEK – właściwości tymianku
Wspomaga układ krążenia i ukrwienie skóry. Działa przeciwbakteryjnie. Ma działanie antyseptyczne – jest korzystny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Poza tym przeciwdziała procesom gnicia i powstawaniu pleśni. Wspomaga usuwanie nadmiaru śluzu. Działa rozkurczowo. Wzmacnia układ pokarmowy zwłaszcza żołądek i jelita oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Wspomaga też wątrobę i ma działanie przeciwzapalne. Podnosi nastrój.
Włączając zioła i przyprawy na stałe do swojej diety i codziennego gotowania, można zapobiec wielu chorobom, poprawić znacznie formę organizmu i zmniejszyć ilość szkodliwych leków chemicznych (farmaceutyków).