Potrzebujesz dodatkowego doładowania o poranku, na rozpoczęcie dnia, a może dawki energetycznego kopa po ciężkim dniu w pracy? Jednocześnie nie jesteś smakoszem kawy, nie przepadasz za energetykami. Yerba mate, ulubiony, magiczny napój Indian Guarani, to świetna alternatywa dla Ciebie. Te drobno cięte liście ostrokrzewu paragwajskiego w formie wywaru słyną z wyjątkowego smaku, a przede wszystkim – niezwykłych właściwości pobudzających. Jeszcze kilka lat temu picie Yerba mate było popularne przede wszystkim w Ameryce Południowej, dziś fascynacja smakiem Yerby opanowała również Europę. Oczywiście odmienne rodzaje Yerba mate cechują różnice smakowe, o czym dowiecie się z niniejszego artykułu. Przygotowanie wywaru jest dziecinnie proste, wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Klasyczna Yerba mate pita przez metalową słomkę (bombilla) z pękatego naczynia z tykwy nazywanego matero to jedna z możliwych wersji. Wszystkie niezbędne akcesoria do rozpoczęcia przygody z Yerba mate, jak również wiele wyselekcjonowanych gatunków i miksów znajdziecie w sklepie internetowym www.matemundo.pl.
- Yerba mate – magicznie pobudzający napar Indian Guarani
- Klasyczna Yerba mate – właściwości pobudzające i wpływ na organizm
- Jak zaparzyć Yerba Mate? – co będzie nam potrzebne
- matemundo.pl – Yerba mate sklep dla smakoszy i początkujących
Yerba mate – magicznie pobudzający napar Indian Guarani
Yerba mate to napar pobudzający, w którego magiczne właściwości wierzyli XVII-wieczni Indianie z plemienia Guarani, czym podzielili się z jezuickimi misjonarzami. Zapewniał im niezbędną na cały dzień energię, pobudzając do działania. Moda obecna kilka lat temu jedynie w Ameryce Południowej zawędrowała i do nas. Bardzo często spotykamy osoby sączące zielony, błotnisty napój przez metalową słomkę z pękatego naczynka. To nic innego jak właśnie Yerba mate. Jak powstaje Yerba mate? Napar przygotowuje się na bazie zmielonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Możemy wyróżnić kilka gatunków Yerby. Klasyczna wersja argentyńska, jedna z najbardziej popularnych, bogata w liście, uboga zaś w pył, wyróżnia się charakterystyczną goryczką. Wyraziście dymny i mocny aromat oraz smak wyróżnia odmianę paragwajską. Bogatsze w kofeinę pozostają Evry, charakterystyczne dla Brazylii i Urugwaju. A to jedynie część bogatej gałęzi gatunków, mieszanek i napojów bazujących na ostrokrzewie.
Klasyczna Yerba mate – właściwości pobudzające i wpływ na organizm
Przygodę z tym napojem warto rozpocząć od klasycznych Yerba mate, zaopatrując się oczywiście w bombillę i matero. Dla bardziej leniwych, którzy nie o poranku nie znajdują czasu na zaparzanie wywaru, a może wolą praktyczne przyrządzanie w trasie, świetnym rozwiązaniem będzie herbatka Yerba mate, choćby w wersji z ziołowymi dodatkami, które podbijają smak. Jakie są podstawowe właściwości Yerba mate? Picie naparu orzeźwia, zmniejsza uczucie zmęczenia, daje energetycznego kopniaka. pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Jak zaparzyć Yerba Mate? – co będzie nam potrzebne
Jak przygotować Yerba mate? Do zaparzenia klasycznej Yerby potrzebne będzie naczynie – matero, do którego wsypujemy szusz (ok. 30 g). W pustej przestrzeni naczynia umiejscawiamy bombillę. Zalewamy zawartość odrobiną wody (temperatura 70-80 stopni C). Po tym jak yerba mate wchłonie pierwszą porcję wody, dolewamy nieco więcej do naczynia. Już po chwili napar jest gotowy do picia.
www.matemundo.pl – Yerba mate sklep dla smakoszy i początkujących
www.matemundo.pl to wyjątkowy sklep online dla wytrwanych smakoszy Yerby, jak również początkujących, którzy pragną rozpocząć przygodę z tym wyjątkowym napojem. Nasz specjalistyczny sklep proponuje wyłącznie oryginalne produkty, najlepsze mieszanki gatunkowej Yerby, wersje dla tych, którzy poszukują mixów ziołowych czy owocowych domieszek. Szeroki asortyment zapewnia także wiele akcesoriów, z którymi przygotowanie naparu stanie się prawdziwą przyjemnością. Jaką Yerba mate wybrać? Skontaktuj się z nami, a doradzimy Ci idealną mieszankę na początek. Nasz sklep Yerba mate to prawdziwa oaza dla wszystkich miłośników naparu Indian Guarani.